13/7/07

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

«Ευτυχία: έχεις σκεφτεί πόσα δάκρυα έχει κάνει αυτή η απαίσια λέξη να τρέξουν; Χωρίς αυτή τη λέξη, θα κοιμόμασταν πιο ήσυχοι και θα ζούσαμε καλύτερα» γράφει ο Gustave Flaubert στο Lettre à Alfred Le Poitevin. Πραγματικά, οι περισσότεροι από μας έχουμε την πεποίθηση ότι η ευτυχία είναι κάτι που πρέπει να κυνηγήσουμε για να τη βρούμε και την βεβαιότητα ότι θα είμαστε δυστυχισμένοι αν δεν λάβουμε αυτό που θέλουμε. Ο πανεπιστημιακός ψυχολόγος Dan Gilbert κλονίζει αυτή την πεποίθηση σε μια πρωτότυπη και διασκεδαστική ομιλία. Οι κλινικές παρατηρήσεις του και τα πειράματα του τον οδήγησαν στην θεωρία ότι είμαστε προικισμένοι, χωρίς να το ξέρουμε, μ' ένα «ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα», το οποίο μας επιτρέπει να αισθανθούμε πραγματική ευτυχία ακόμα και αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως επιθυμούμε. Ονομάζει αυτό το είδος ευτυχίας «συνθετική ευτυχία», μια ευτυχία που είναι όσο αληθινή όσο η φυσική ευτυχία δηλαδή αυτή που νοιώθουμε όταν συναντάμε ακριβώς αυτό που στοχεύαμε.
Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την τοποθέτηση αυτή. "Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει" ισχύει λοιπόν επιστημονικά (!), αλλά τα γιατρεύει δίνοντας μας και ένα επιπλέον bonus: το αίσθημα της ευτυχίας.........
To video εδώ

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η ομιλία όπως και το άρθρο.Θα μείνω στο σημείο όπου όταν έχεις αποδεχτεί ότι μια κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει, είναι δηλαδή μη αντιστρεπτή, τότε προχωρά ο εγκέφαλος στη "σύνθεση ευτυχίας" και από ότι φάνηκε με καταπλητικά αποτελέσματα.Είναι όμως διαχωρισμένες και διακριτές καταστάσεις η "αγρίου" τύπου ευτυχία και η συνθετική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Ο Dan Gilbert μας λεει ότι η ευτυχία που συνθέτουμε είναι όσο πραγματική όσο είναι η φυσική ευτυχία, και δεν σχολιάζει πιθανές ποιοτικές διαφορές τους. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, βρίσκω καταπληκτικό να ξέρω ότι δεν υπάρχει τέλμα, όποια επιλογή και αν κάνω, ότι και αν μου συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καθένας μας βιώνει τον προσωπικό του Παράδεισο ή Κόλαση κάθε στιγμή....Να και η επιστημονική επιβεβαίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μετά την Κόλαση έρχεται ο Παράδεισος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή