27/10/07

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ZEN


Βιομιμητική. Η σκέψη κλειδί πίσω από αυτήν την καινούργια εφαρμογή της βιολογίας είναι η εξής: μπορούμε να μάθουμε από την φύση, και όχι μόνο να μάθουμε γι' αυτήν, επειδή ο έμβιος κόσμος αποτελείται από τους καλύτερα προσαρμοσμένους οργανισμούς σε μια μακρόχρονη ιστορία εξέλιξης. Και καλύτερα προσαρμοσμένοι οργανισμοί σημαίνει οργανισμοί που επιβιώνουν στο περιβάλλον που τους συντηρεί ζωντανούς χωρίς να το καταστρέφουν.

Όπως εξηγεί η Janine Benyus στην εμπνευσμένη της ομιλία (TED talk), η βιομιμητική δεν είναι βιοτεχνολογία. Δεν είναι μια τεχνολογία που υποστηρίζεται από ζωντανούς οργανισμούς, όπως στη περίπτωση την χρήσης βακτηριδίων για το καθαρισμό νερού – αυτό ονομάζεται εκμετάλλευση- αλλά είναι μια ιδέα που μαθαίνεις από έναν ζωντανό οργανισμό και την προσαρμόζεις μετέπειτα στην τεχνολογία και στο σχεδιασμό (design) ενός προϊόντος. Είναι να παίρνεις την μεγαλοφυία της φύσης και να μαθαίνεις απ'αυτήν. Τα πλεονεκτήματα που παίρνεις ακολουθώντας αυτήν την διαδικασία είναι πολλά, γιατί η ζωή δημιουργεί πράγματα με τον πιο ενεργειακά οικονομικό τρόπο και χωρίς να μολύνει. Μας διδάσκει πώς να αξιοποιούμε με τον βέλτιστο τρόπο τα εκάστοτε δεδομένα της, προσθέτει πληροφορία στην ύλη δίνοντας περαιτέρω δομή, που σημαίνει πληροφορία και λειτουργία. Τέλος, η ζωή δεν ξεχωρίζει κάποιους οργανισμούς από άλλους αλλά αφομοιώνει όλα τα είδη σ' ένα ισορροπημένο σύνολο. Πολλοί ειδικοί (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κτλ) που φαίνονται άσχετοι με την βιολογία μπορούν ίσως να μάθουν απ’ την φύση αν αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους (και αν βάλουν κι έναν βιολόγο στο τραπέζι των συζητήσεών τους…).

Η Janine Benyus παρουσιάζει 12 εντυπωσιακά παραδείγματα από εφαρμογές της βιομιμητικής που είναι είτε τελειωμένα βιομηχανικά προϊόντα είτε είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο ενώ δεν επέλεξε να παρουσιάσει τις πολλαπλές εφαρμογές της βιομιμητικής στα προγράμματα software. Παραδείγματα που βρήκα και στο internet, είναι οι μπογιές για εξωτερικούς χώρους με αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες εμπνευσμένες από τα φύλλα του λωτού, οι ηλιακές κυψελίδες πιο αποδοτικές και λιγότερο μολυσματικές προς το περιβάλλον που λειτουργούν με βάση την φωτοσύνθεση, το αυτοκίνητο σε σχήμα boxfish με καταπληκτική αεροδυναμική και 20% λιγότερη κατανάλωση σε ενέργεια, οι κόλλες ή κολλητικές ταινίες μη τοξικές παρόμοιες με τις πατούσες του ερπετού gecko, τα αντιβακτηριάκα films εμπνευσμένα από φύκια της θάλασσας, που απωθούν αλλά δεν νεκρώνουν τα βακτήρια.

Θα προσθέσω τρεις λέξεις που πηγάζουν απ' αυτήν την ιστορία και την συνοψίζουν: καινοτομία, αποστεγανοποίηση, συντήρηση (της φύσης). Πόσο αισιόδοξος συνδυασμός!

1) Φώτο: πατούσα του gecko
2) Ιστοσελίδα για biomimicry

8 σχόλια:

  1. Κάτι τέτοια διαβάζω στο μπλογκ σου και αισθάνομαι τυχερός που το διαβάζω. Διοτι απ' τα γραπτά σου δεν πληροφορούμαι. Απ' τα γραπτά σου μαθαίνω.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ¨ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι πραγματικά όταν αυτά που γράφω ενδιαφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μηχανισμοί της φύσης δίνουν τις περισσότερες φορές τη λύση για πολλές προκλήσεις της τεχνολογίας.Με τη βιομιμητική πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και το πιο σημαντικό δεν μολύνει το περιβάλλον...
    Είναι νωρίς για προγνωστικά αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενη τεχνολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωχ! από αυτό ξεκινούν και κάτι αηδιαστικές διαφημίσεις με μεταλλαγμένα ζώα (σόρρυ για το αδόκιμο των όρων) που βλέπουμε πάνω στα cabs?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΒιοΛόγο. Μακάρι η ανάπτυξη της βιομιμητικής να έχει εκθετική πρόοδο γιατί μας έχουν ζώσει τα φίδια. Όπως λεει η Benyus στο τέλος της ομιλίας της, αυτή η εφαρμογή είναι ένας τρόπος σκέψης που δημιουργεί περισσότερη ζωή αντί να καταστρέφει .

    @Niemandsrose. Μάλλον επηρεάστηκες από την εικόνα που έβαλα....αλλά δεν έχουν σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως και με τη βιοτεχνολογία μαθαίνουμε από τη φύση.Απλά προσπαθούν να επιταχύνουν και να καλυτερεύσουν κάποιες διαδικασίες προς την παραγωγή κάποιου προϊόντος...λίγη βοήθεια με παρεμβάσεις ορισμένες φορές δεν είναι πάντα κάτι κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη Γερμανία ο κλάδος λέγεται Bionik και γίνεται πολύ της μόδας τελευταία με αντιπροσώπευση ακόμα και σε πανεπιστημιακές έδρες (όπως στο Φρειβούργο).

    Συγχαρητήρια για το blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @BioLogos.
    Συμφωνώ συνάδελφε.

    @Kensai.
    Οι Γερμανοί είναι πάντα πρωτοπόροι σ’ αυτά.
    Να'σαι καλά για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή