12/5/08

SYMBIOSIS-ΣΥΜΒΙΩΣΗ

Λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης, 1991: Συμβίωση, η κατάσταση ανθρώπων ή ζώων που συμβιώνουν. Συμβιώνω, ζω μαζί με άλλον, συζώ.


Στη βιολογία, η συμβίωση είναι ένας μακροχρόνιος δεσμός μεταξύ ανόμοιων οργανισμών, από την οποία σχέση ωφελούνται και οι δυο εταίροι σε κάτι ουσιαστικό όπως τροφή, αναπαραγωγή ή προστασία. Μια σχέση κερδισμένων δηλαδή. Έτσι μπορούν να συνυπάρξουν δυο ζώα, ζώο με φυτό, βακτηρίδιο με ζώο ή βακτηρίδιο με φυτό… Just name it, you have it!


Η έννοια της συμβίωσης διευρύνεται βέβαια μέχρι τις σχέσεις του ανθρώπου με τα οικοσυστήματα ή τις μηχανές που έχει εφεύρει … αλλά η παραπάνω εισαγωγή δεν είναι ένας συγκαλυμμένος τρόπος να μιλήσω για το “Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης”… Είναι ένας άμεσος τρόπος για να παρουσιάσω ένα παράδειγμα αποστεγανοποίησης μεταξύ ειδικοτήτων. Μια έννοια πολύ της μόδας που συναντάς από την εκπαίδευση, μέχρι την επιστήμη και την τέχνη. Αποσκοπεί στο να καταργούνται τα αυστηρά όρια μεταξύ διαφορετικών πεδίων και η διάσπαση της γνώσης σε ειδικότητες να μην ενθαρρύνεται. Τρομερά δημιουργικό και γοητευτικό αφού ενισχύει χωρίς φραγμό την περιέργεια, την πνευματική ελευθερία, την διαφορετική ματιά.


Παίρνουμε λοιπόν τη λέξη ΣΥΜΒΙΩΣΗ για αρχικό υλικό, προσθέτουμε (φυσικά) λίγη παγωμένη ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ανεβάζουμε την εντροπία με μια σύνθεση μοντέρνου ΧΟΡΟΥ. Το αποτέλεσμα; PILOBOLUS DANCE COMPANY στο έργο “symbiosis”. Απολαύστε το.

8 σχόλια:

  1. just for you,
    excellent post

    I. Zabetakis (1997) Enhancement of flavour biosynthesis from strawberry (Fragaria x ananassa) callus cultures by Methylobacterium species. Plant Cell Tiss. Org. Cult. 50 179-183.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράδειγμα συμβίωσης φυτού-βακτηριδίου; Δε βρήκα to άρθρο στο Pubmed.
    Ευχαριστώ για το excellent αλλά προς τι η αφιέρωση σε μένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Pilobolus κομμάτι από TED που έβαλες έδεσε άψογα.Χασμουρήθηκα αλλά ευτυχώς μόνο λίγο μετά από κανά 15λεπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχαχα. Μάλλον δεν είσαι του μοντέρνου μπαλέτου. Μήπως να ψάξω για κλασσικό κομμάτι καλύτερα?

    Την καλησπέρα μου brother in arms.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς phd: Όμορφη διαπλοκή σε λίγες μόνο γραμμές, της επιστήμης, της τέχνης της επιστημολογίας, αλλά και της εκπαίδευσης. Αν με πιέζαν να προσθέσω μια έννοια που λείπει, αυτή θα ήταν της συνεξέλιξης, που ωθεί όλες αυτές τις διαφορετικές ποιότητες (είτε στους οργανισμούς, είτε στα επιστημονικά πεδία, είτε στην τέχνη) να "συμμεταβάλλονται" καθώς συνυπάρχουν.
    Προς Βιολόγο: Ούτε και εγώ είμαι του μοντέρνου χορού, αλλά η χορογραφία αυτή, πολύ περισσότερο από άλλα δείγματα της bioart (πράσινοι γενετικά τροποποιημένοι λαγοί κ.α.), μου απέδειξε ότι αυτό το είδος τέχνης δεν είναι εκκεντρικότητα. Κάτι από τις διαδοχικές απόπειρες των διαφορετικών οργανισμών να ταιριάξουν ο ένας στις προσαρμοστικές ευκαιρίες που δίνει ο άλλος, δεν σου θύμισαν οι δύο χορευτές; Καληνύχτα φίλοι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα hfr !
    Σ’ ευχαριστώ πολύ για το ωραίο σου σχόλιο περί της συνεξέλιξης των διαφορετικών πεδίων που συνυπάρχουν. Σου ομολογώ ότι αυτή η διάσταση μου είχε ξεφύγει αν και καταλάβαινα ότι ο συλλογισμός μου μπορούσε να πάει πιο πέρα, βλέπε να ωριμάσει περισσότερο… Η παρατήρηση σου λοιπόν ήρθε και ολοκλήρωσε εύστοχα το όλο θέμα.
    Όσο για τις χωρογραφίες μοντέρνου μπαλέτου είναι όντως τις περισσότερες φορές τόσο εκκεντρικές και «δυσανάγνωστες» που καταντούν αντιαισθητικές και απωθητικές τουλάχιστον για το μη ειδικό κοινό. Οι Pilobolus όμως είναι μια εξαίρεση, η χορογραφία τους διαβάζεται σε πολλά επίπεδα και χαίρομαι που σου άρεσε και βρήκες ένα «βιολογικό μήνυμα» στο όλο θέαμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειναι πολύ ωραίο που όλα μαζί δένουν. γιατί έτσι είναι και η ζωή μας, δεν είναι μονόπλευρη...

    και α! Phd, εχεις πρόσκληση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που έχουμε την ίδια ευαισθησία και ματιά. Την καλησπέρα μου, Πέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή