2/7/08

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ...

Τι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την πεμπτουσία του ανδρισμού με μια μόνο λέξη; Tεστοστερόνη. Τι ποιητικό, ανατρίχιασα! Και όμως, είναι μια ορμόνη που σχετίζεται συμβολικά αλλά και κυριολεκτικά μ’ όλα τα ανδρικά χαρακτηριστικά. Μιλήστε για την διαφοροποίηση του εμβρύου σε άρρεν, για την τριχοφυΐα, την μυϊκή ανάπτυξη και μάζα, την οστική πυκνότητα, την ωρίμανση της φωνής και των γεννητικών οργάνων, και αυτή η ανδρική ορμόνη σας περιμένει στη γωνία. Κλασσικά πράγματα. Μιλήστε στη συνέχεια για ανδρική σεξουαλική λίμπιντο, ρύθμιση αναπαραγωγικών, καρδιοαγγειακών λειτουργιών και ύπνου για να δημιουργήσετε περισσότερο ενδιαφέρον και να’ την πετιέται! Δεν τελειώσαμε εδώ. Παίζει και εκτός κρεββατοκάμαρας σε ψυχοσωματικό επίπεδο αφού συμβάλλει στο αίσθημα ευζωίας, αλλά και επιθετικότητας, μαχητικότητας, ανάγκης συναγωνισμού, ρήξης και ρίσκου.

Είναι ακριβώς η δράση της τεστοστερόνης σαν αναβολικό που την κάνει ελκυστική ουσία προς χρήση από αθλητές, άνδρες και γυναίκες, που το άθλημά τους χρειάζεται δύναμη ή/ και μαχητικότητα και παρά τον χαρακτηρισμό της ως απαγορευμένης ουσίας, δηλαδή ντόπας, από τους επίσημους αθλητικούς φορείς. Η χρήση της ενισχύει την σκελετική μυϊκή μάζα, την δύναμη και την σωματική αντοχή εφόσον αυξάνει την παραγωγή μυϊκών πρωτεϊνών βοηθώντας και στην καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών…αλλά η μακροχρόνια χρήση της προκαλεί σοβαρές και μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες. Έτσι έχουμε περίπου το 43% των θετικών δειγμάτων που δίδονται από τα εργαστήρια αντιντόπινγκ να ενοχοποιούν αυτή την ουσία ή τα συνθετικά στεροειδή παράγωγά της.

Μαντεύω τη σκέψη σας. «Οι περισσότεροι αθλητές παίρνουν κάτι για να έχουν τις υψηλές επιδόσεις που έχουν. Ο Ολυμπιακός μύθος έχει αλλάξει υπόσταση και έχει μεταβληθεί σε μια φαντασίωση βιομηχανικής εμβέλειας. Για ποια φυσική δύναμη μιλάμε; Εδώ το θέαμα στηρίζεται στον ανταγωνισμό των … επιστημονικών επιτευγμάτων. Με έπαθλο δόξα και κυρίως χρήμα. Το επικροτούμε και το αναζητάμε… οπότε κοροϊδευόμαστε τώρα; ».

Είναι αλήθεια πως η λέξη ντόπα πυροδοτεί συνήθως περίπου τις ίδιες ερωταποκρίσεις. «Το ντόπινγκ είναι πάντα μπροστά από το αντιντόπινγκ. Οι ντοπαρισμένοι αθλητές χρησιμοποιούν ουσίες και μεθόδους που μπορεί να μην έχουν καταγραφεί ή επικυρωθεί. Όταν ξέρουν πότε θα υποβληθούν σε ελέγχους, ρυθμίζουν τα πράγματα ώστε να κρατούν τα οφέλη της χρήσης των παράνομων ουσιών αλλά να βγαίνουν καθαροί ».

Τα σχόλια δικά σας. Θα ήθελα όμως να παρουσιάσω ένα γεγονός υπαρκτό, για να δείτε ότι το θέμα αντιντόπινγκ είναι και ένα επιστημονικό θέμα. Έτσι θα ξέρετε εμπεριστατωμένα ότι η αποτελεσματικότητα ή η αναποτελεσματικότητα των ελέγχων δεν είναι μόνο θέμα πολιτικού σχεδιασμού, βούλησης, αποτελεσματικής καταστολής ή ακόμα αστυνομικού δαιμονίου... αλλά είναι και θέμα επιστημονικής σπαζοκεφαλιάς!

Η ιστοριούλα μας έχει ως εξής. Είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως μερικοί αθλητές, άνδρες και ιδίως Ασιάτες, έχουν την ευχέρεια να λαμβάνουν εξωγενώς τεστοστερόνη, να χτίζουν έτσι ένα σώμα «Α. Schwarzenegger to be», και να περνούν αλώβητοι από ελέγχους που υποτίθεται εντοπίζουν τους κατεργαράκους. Πώς γίνεται αυτό;

Η μέθοδος ανίχνευσης παράνομης χρήσης τεστοστερόνης (Τ) συμπεριλαμβάνει τη μέτρηση της συγκέντρωσής της στα ούρα και τη σύγκριση της τιμής αυτής με τη συγκέντρωση της επιτεστοστερόνης (Ε), ένα μη βιολογικά δραστικό ισομερές της τεστοστερόνης. Σε φυσιολογικές συνθήκες, ο λόγος (Τ/Ε) είναι συνήθως κοντά στο ένα. Μέχρι σήμερα, θεωρείται ότι η λήψη εξωγενούς τεστοστερόνης δεν θα επηρεάσει τη συγκέντρωση της επιτεστοστερόνης αλλά μόνο αυτή της τεστοστερόνης. Εάν λοιπόν ο λόγος Τ/Ε βρεθεί να ισούται ή να είναι μεγαλύτερος του τέσσερα, τότε υπάρχει υποψία ντοπαρίσματος. Αυτός είναι ο κανόνας.

Σε πρόσφατο άρθρο μαθαίνουμε όμως ότι δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Ο λόγος (Τ/Ε) εξαρτάται από ένα γονίδιο, UGT2B17, το οποίο κωδικοποιεί για μία πρωτεΐνη-ένζυμο της μεταβολικής οδού της τεστοστερόνης. Το ένζυμο αυτό επιτρέπει την μετατροπή του μορίου τεστοστερόνης από λιποδιαλυτή σε υδατοδιαλυτή μορφή, με αποτέλεσμα να εκκρίνεται στα ούρα. Υπάρχει σε δυο εναλλακτικές μορφές: μιας πλήρους, insert «ins» και μιας άλλης με αφαίρεση, deletion «del», ενός μικρού τμήματος, μορφή που δεν πραγματοποιεί την μετατροπή της τεστοστερόνης σε υδατοδιαλύτη μορφή. Ανάλογα με τα δυο αλληλόμορφα του γονιδίου UGT2B17 (ένα από τον κάθε γονέα) που φέρει ο καθένας, θα έχουμε διαφορετικό φαινοτυπικό προφίλ (προφίλ del/del, del/ins ή ins/ins) και διαφορετική δυνατότητα έκκρισης τεστοστερόνης στα ούρα.

Συγκεκριμένα, εθελοντές που κατανέμονται στις τρεις φαινοτυπικές ομάδες που προαναφέραμε, δέχτηκαν να λάβουν ενδομυϊκά μια μοναδική δόση που αντιστοιχεί σε 360 mg ουσίας και τα επίπεδα τεστοστερόνης στα ούρα τους να παρακολουθούνται για δεκαπέντε μέρες. Όσοι είχαν το προφίλ del/ del δεν έδωσαν ποτέ ένα λόγο Τ/Ε μεγαλύτερο του 4. Λογικό, εφόσον στην περίπτωση τους η τεστοστερόνη δεν εκκρίνεται στα ούρα. Με άλλα λόγια, αν ήταν αθλητές, τα δείγματά τους θα δίνονταν ως αρνητικά. Αντίθετα, όλα τα δείγματα με προφίλ del/ins ή ins/ins, θα έβγαιναν ύποπτα θετικά όπως και θα έπρεπε.

Αυτό σημαίνει ότι ψευδώς αρνητικά δείγματα μπορεί να δοθούν, σε ποσοστό άγνωστο μέχρι στιγμής. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το προφίλ del/del συναντάται στα δυο τρίτα των Ασιατών (66,7%) και στο 9,3% των Καυκάσιων, ενώ η συχνότητα σε άλλες φυλετικές ομάδες είναι ακόμα άγνωστη…Την απάντηση θα την μάθουμε φυσικά μετά τους αγώνες του Πεκίνου…

Ερώτηση κρίσεως: μπορούν να δοθούν ψευδώς θετικά δείγματα; Όχι, γιατί η μέθοδος επιβεβαίωσης που ακολουθείται είναι διαφορετική από αυτή της ανίχνευσης. Επιβεβαιώνει την παρουσία εξωγενούς τεστοστερόνης με βάση τον λόγο μεταξύ των ισοτόπων 12 και 13 (13C/12C ratio) του ατόμου του άνθρακα, ο οποίoς έχει άλλη τιμή στην ενδογενή και διαφορετική στη συνθετική τεστοστερόνη.

Τέλος αυτής της ιστορίας. Και γρήγορα-γρήγορα σας λέω μια άλλη για να δικαιολογήσω τον τίτλο…

…Και ενώ ο βασιλιάς βάδιζε περήφανα μπροστά στη λιτανεία, κάτω από έναν εξαίσιο ουρανό, όλος ο λαός στο δρόμο κι από τα παράθυρα των σπιτιών αναφωνούσε: «Τι υπέροχος μανδύας! Τι χάρη που έχει η ουρά! Τι τέλειο κόψιμο!»
Κανένας δεν ήθελε να αφήσει να φανεί ότι δεν έβλεπε τίποτα · θα τον έπαιρναν για τρελό ή τελείως ηλίθιο. Ποτέ βασιλικός μανδύας δεν είχε προκαλέσει τέτοιο θαυμασμό. « Μα μου φαίνεται ότι είναι τελείως γυμνός», είπε ένα μικρό παιδί. «θεέ και Κύριε, άκουσον τη φωνή της αθωότητας», ψέλλισε ο πατέρας του. Κι αμέσως, ένας ψίθυρος σηκώθηκε από το πλήθος που επαναλάμβανε τα λόγια του παιδιού: «ένα παιδί λέει πως ο βασιλιάς είναι γυμνός!», φώναζαν επιτέλους όλοι. Ο βασιλιάς αισθάνθηκε πολύ ταπεινωμένος, γιατί του φάνηκε ότι είχαν δίκιο. Σκέφτηκε όμως και πήρε την απόφασή του: «όπως και να ‘χει το πράγμα, πρέπει να συνεχίσω ώς το τέλος!» Μετά προχώρησε ακόμη πιο αγέρωχα και οι αυλικοί, με σεβασμό, συνέχισαν να κρατάνε την ουρά του βασιλικού μανδύα που ήταν ανύπαρκτος…

[Hans Christian Andersen, “Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά”]

1) J.J. Schulze et al., J. Clinical.Endo.Metab.11 March 2008, http://jcem.endojournals.org/cgi/rapidpdf/jc.2008-0218v1

12 σχόλια:

  1. δηλαδη, au jour d aujourd hui δεν υπαρχει μεθοδος ανιχνευσης ληψης εξωγενους τεστο σε περιπτωσεις με το συγκεκριμενο φαινοτυπικο προφιλ?
    με εκεινους τους κουταλιανους, σαμψοντες, τιγρεις κτλ τι συμβαινει? διαθετουν σουπεραρκετη τεστοστερονη, ...ταυρινη, ελεφαντινη απο τη φυση τους?
    τι ειναι η δυναμη?
    μπορει να εκαναν-κανουν προγραμματισμενες διασταυρωσεις ... ευγονισμούς- με στοχο τη δυναμη οπως και στα ζωα?
    μα τωρα που το σκεφτομαι οι καυκασιοι ειναι λιγο "ξυλοκοποι" απο τη φυση τους ποσο μαλλον εαν ντοπαρονται...
    η mondouble αρχισε τις ερωτησεις παλι
    καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικα, αυτες οι εικονες και οι αναλογιες που χρησιμοποιεις ειναι το μυστικο της μεταδοτικοτητας σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά, στην Ελλάδα ο Βασίλιάς ήταν γυμνός τόσα χρόνια (1992-2004) αλλά τελικά μάλλον βάλαε ένα φύλλο συκής το 2008!!!!
    ΧΛΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @mondouble.
    Αν καταφέρνεις και διαβάζεις τις σεντονάρες μου και σου γεννιόνται απορίες...τότε έχω πετύχει το σκοπό μου. Και είναι αλήθεια ότι οι εικόνες και οι μεταφορές παίζουν μεγάλο ρόλο στον τρόπο που λαμβάνουμε μια πληροφορία. La meilleure acquisition de la connaissance passe par l’image, c’est prouve.
    Στο θέμα μας. Απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει au jour d’aujourd’hui καινούργια μέθοδος σάρωσης χρήσης τεστοστερόνης, οπότε κάποιοι θα διαφύγουν. Θα μου πεις γιατί να μη μπει ανάλυση που να εντοπίζει τα τυχερά προφίλ, ώστε να μπουν κατευθείαν σε διαδικασία επιβεβαίωσης. Καθόλου εύκολη υπόθεση από πολλές απόψεις, χρονοβόρα και ακριβή. Δεν ξέρω τι θα προτείνουν τελικά αλλά μέχρι το Πεκίνο δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τίποτα.
    Να ’ταν μόνο η τεστοστερόνη το πρόβλημα...ένα παράδειγμα έδωσα.
    Από τη Ζάππειο Ολυμπιάδα του 1870 μέχρι σήμερα ο επαγγελματικός αθλητισμός άλλαξε πρόσωπο ανεπίστρεπτος και υπαγάγετε μόνο στο θεό χρήμα.
    Αυτά προς το παρόν. Je file! Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επέστρεψα. Δεν γνωρίζω αν οι κουταλιανοί που λες έχουν από γεννησιμιού τους υψηλά επίπεδα τεστο και από αυτό είναι η κλήση τους στο άθλημα. Θέλει ψάξιμο η απάντηση.
    Βέβαια το gabaris του ξυλοκόπου το’χουν ...
    Είμαστε και ’μεις στην ομάδα των Καυκάσιων. Το κερδοφόρο προφίλ δεν σε κάνει πιο δυνατό απλά πιο διακριτικό...αφού δεν αφήνεις ίχνη χεχεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΧΛΚ.
    Σε βρίσκω σε φόρμα τελευταία χαχαχα. Γιατί μιλάς για γύμνια στην Ελλάδα μόνο; Η υπερεξουσία του προέδρου της ΔΟΕ τι σου λεει, δεν έχει ένα βασιλικό touch? Θα ήθελες να είχαν βάλει φύλλο συκής το 2008... Η methyltrienolone μας τα χάλασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. cé clair-μπερδεψα το δεντρο το γλωσσων με το δεντρο των φυλων!
    το εκενυριστικο ειναι οτι συνεχως οτι αυτος ο πρωταθλητισμός ειναι το καροτο που βαζουν μπροστα συνηθως σε παιδια με περιορισμενες οικονομικες δυνατοτητες που διαφορετικα δε θα ειχαν δυνατοτητα να αγγιξουν οχιτο citius altius fortius αλλα το RICHious -FAMous. δεν ντοπαρονται ολοι και ολοι και οχι φυσικα με τυχαιεες -ολες, -ονες . νομιζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου άρεσε αυτό το Richious Famous. Του λυπάμε και ’γω τους νεαρούς αθλητές. Κάπου θύματα είναι και αυτοί, της ίδιας της αδυναμίας τους...Και καταβάλουν τέτοια προσπάθεια...Πόσοι ντοπάρονται και πως δεν μπορώ να σου απαντήσω με ακρίβεια, δεν είμαι σε αυτό το κύκλωμα. Είναι και μια ολόκληρη ‘επιστήμη‘.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φερτε μου την τεστοστερονη μου τωρα
    !
    (ισως και ναναι το πιο αγαπημενο μου παραμυθι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Μαρία Λεμονάτη.
    Καλώς την!
    Oυπς! Μίλησα μόνο για τους άνδρες, αθλητές και μη, και την τεστοστερόνη. Άλλο κεφάλαιο είναι η σχέση γυναικών και τεστοστερόνη. Την παράγουν και αυτές και από ότι φαίνεται παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία λίμπιδο...Μάλιστα κυκλοφόρησε στην Αυστραλία και ένα σπρέι για να ψεκάζει κανείς τέστο πάνω στο δέρμα, στην κοιλιακή χώρα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Καλό το γυναικείο Viagra αλλά προσοχή στην απότομη αύξηση της τριχοφυΐας...Για της αθλήτριες, τι να πω; Εύκολα μαντεύεις τι μπορεί να προκαλέσει η αναβολική δράση της τεστο.
    Αυτό το παραμύθι του Andersen είναι και μένα πολύ αγαπητό. Kολλάει και σε τόσα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To παραμύθι αυτό ταιριάζει καταπληκτικά στο θέμα της ντόπας, που όλοι βλέπουμε και κάνουμε ότι δεν ξέρουμε ή δεν είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε.Ωραία ενημέρωση και συγχαρητήρια.
    ΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ΣΣ
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εύστοχη η παρατήρηση σου. Να σταμάταγε η υποκρισία στον χώρο αυτόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή