11/4/08

ΤΙ ΝΕΑ;

Georges Seurat, Le Cirque, 1891

Ένας σχοινοβάτης με το μονόκυκλό του κατηφορίζει πάνω σ’ένα τεντωμένο σκοινί, ισορροπεί δώδεκα πιάτα πορσελάνης Villeroy & Boch πάνω στο κεφάλι του, κρατάει ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί Pinot Noir Βουργουνδίας απ’ το ένα χέρι και ένα κρυστάλλινο ποτήρι Βοημίας απ’ το άλλο, σερβίρεται κρασί τραγουδώντας του Carl Orff την Carmina Burana O fortuna και χαμογελάει στην κοπέλα του απέναντι σπιτιού που τον επεξεργάζεται άναυδη…

Άσχετο; Κάτι θέλει να πει ο ποιητής όμως. Οι μεταφορές είναι χρήσιμες και μαγικές γιατί τα λόγια τους σε αγγίζουν εκεί που δεν το περιμένεις. Στο ανοχύρωτο κομμάτι σου. Μπαίνουν και εξαπλώνονται μέσα σου, ανοίγουν δρόμο δικό τους και δεν ξέρεις ποτέ ποιος θα είναι αυτός και που θα σε πάει.

Αυτή τη μεταφορά διαλέγω λοιπόν για να περιγράψω την ιλιγγιώδη πολυπλοκότητα του κάθε κυττάρου μας. Μια ακροβασία με συγχρονισμένες τόσες αντιδράσεις που σου κόβεται η ανάσα. Αντιδράσεις σύνθεσης και αποδόμησης μορίων. Αντιδράσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Αντιδράσεις έκφρασης και μεταγραφής γονιδίων. Paroles, paroles… Ένα σύνθετο μπαλέτο με κύριες φιγουρίνες τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες, τα σάκχαρα και τα πυρηνικά οξέα.

Τώρα που ξέρετε τι θαυματάκι είστε, δικαιολογήστε να είστε ποτέ άκεφοι;

Υ.Γ.: προσέξετε ότι ούτε μία σταγόνα κρασιού δεν έπεσε κάτω!

Διασκευή από κείμενο της Ch. Singer, N’oublie pas les chevaux écumants du passé, Editions Albin Michel 2005

5 σχόλια:

  1. Θα κάνω λίγο τον προβοκάτορα.Κατά αρχάς ήταν άψογο το κείμενο για τη βιοχημική ακροβασία και να "τολμήσω" να κάνω νύξη για κάποιους που δεν θέλουν να ακροβατεί στην παλιά κατάσταση αλλά σε μια καινούρια...
    Και βλέπεις να πετάει το κοινό στον ακροβάτη μπαλάκια του πινκ πονγκ να τα πιάσει με το στόμα.Αν τα καταφέρει θα επιλεχθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω η μεταφορά λειτούργησε μια χαρά και αυτόνομα, όπως πάντα κάνουν.
    Να την κάνεις τη νύξη για τη νέα βιοχημική ακροβασία ή μάλλον για τη νέα προσέγγιση των βιολογικών συστημάτων. Η systems biology είναι σαφώς ένα βήμα προόδου και μια πιο ολοκληρωμένη/ ολιστική προσέγγιση αν είναι αυτό που είχες στο μυαλό σου.
    Τώρα, παρομοίωσα το κύτταρο με τον ακροβάτη, προτίμησες τον ερευνητή-ακροβάτη. Αν ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι και το συνεχίσω, θα έλεγα ότι ο ακροβάτης θα τα πιάσει τα μπαλάκια του πινγκ πονγκ. Είμαι σίγουρη αφού μπορεί και κάνει τόσα άλλα. Μόνο που αναγκαστικά θα κόψει “το τραγούδι και το χαμόγελο στη κοπέλα”. Θα έχει επιλεχτεί όμως…Πάντα κάτι παίρνεις, κάτι δίνεις, right?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχα στο μυαλό μου τη μεταλλαξιγένεση ειδικότερα αλλά και η βιολογία συστημάτων του πάει γάντι...
    Εννοείται πως ο ακροβάτης είναι το κύτταρο...και για να έχουμε ισορροπία κάτι θα χάσουμε αν είναι να κερδίσουμε περισσότερο.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ποιητικά και φυσικά μεταφορικά τα παραπάνω όπως και το ίδιο το κείμενο. Πίσω όμως από τη βιτρίνα κρύβεται μια θεμελιώδη αρχή: Εξοικονόμιση ενέργειας, Multitasking (που λένε και οι κομπιουτεράδες) στο maximum....ή αλλιώς εργαλεία πασπαρτού....
    Μπάμπης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το multitasking το πέτυχα στο έπακρον, αλλά μεταφορά για την αρχή εξοικονόμησης ενέργειας που να ταιριάζει με το σενάριο δυσκολεύτηκα να «δέσω» αρχικά… Όμως, για να μη σε αφήσω παραπονεμένο έβαλα τώρα update. Δες.
    Την καλημέρα μου Μπάμπη και χαίρομαι που σε βρίσκω εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή