17/6/07

FRACTUS



Ένα φράκταλ είναι ένα γεωμετρικό σχήμα, μια καμπύλη ή μια επιφάνεια, ακανόνιστης μορφής ή αλλιώς τεμαχισμένο, εξ’ oυ και η ρίζα του ονομαστός του fractus που σημαίνει σπασμένο στα λατινικά. Ένα τέτοιο αντικείμενο δεν περιγράφεται με κλασική γεωμετρία και έχει την εξής ιδιότητα: σε οποιαδήποτε κλίμακα και να το εξετάσουμε παραμένει ίδιο. Δηλαδή, εάν εστιάσουμε σε μια λεπτομέρεια του σχεδίου ή αντίθετα μεγεθύνουμε το σχέδιο, ξαναβρίσκουμε και πάλι το σχέδιο ολόκληρο.

Ενδιαφέρον έχει ότι τα fractal δεν είναι μόνο μαθηματικά προϊόντα ή ακόμα προϊόντα τέχνης αλλά και στη φύση παρατηρούνται σχήματα που παραπέμπουν σ'αυτά, όπως τα σύννεφα, οι νιφάδες του χιονιού, το κουνουπίδι, τα βουνά, το δίκτυο ποταμών ή αγγείων, το μπρόκολο κτλ. Τα δέντρα και η φτέρη σχεδόν κατατάσσονται στα φράκταλ- το κλαδί ενός δέντρου ή το φύλλο μιας φτέρης είναι μικρογραφίες ενός συνόλου, όμοιας αν όχι ίδιας φύσης.

1) Εικόνες: κουνουπίδι Romanesco, ιταλικής προέλευσης (αριστερά) και εικόνα του Mantelbrot (δεξιά), 2) Ιστότοπος περί fractals εδώ από το Πανεπιστήμιο του Υαλε (στα αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου