23/9/07

ΚΙ ΕΓΩ, ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ;

Διάβασα αυτές τις μέρες ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο blog ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΟ. Πρόκειται για μια παρουσίαση των κύριων συμπερασμάτων της έρευνας του ιταλού καθηγητή Iστορίας της Oικονομίας Carlo Cipolla (1922-2000), του Πανεπιστημίου του Berkeley, περί ανθρώπινης ηλιθιότητας. Αναφέρονται και ορίζονται οι διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που υπάρχουν (έτσι φαίνεται) (έξυπνοί, αβοήθητοι, ηλίθιοι, πονηροί), αναλύεται εάν επηρεάζεται η συχνότητα εμφάνισης της ηλιθιότητας ανάλογα με το περιβάλλον, την μόρφωση και την κοινωνική θέση και τέλος γίνεται μια πρωτότυπη επεξήγηση της επίδρασης των ηλιθίων στο κοινωνικό σύνολο σε συνδυασμό με την κοινωνικό/οικονομική ευημερία ή παρακμή, όλα με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Πριν ή αφού το διαβάσετε, αν αναρωτηθείτε σε ποια κατηγορία ανθρώπων ανήκετε... σας παραπέμπω σ’ ένα δανέζικο
site για μέτρηση IQ (Intelligence quotient). Το τεστ αξιολογεί τη ικανότητα λογικής σκέψης, τις δυνατότητες εκμάθησης και απομνημόνευσης, τη δυνατότητα πρωτότυπης σκέψης και τέλος τη ικανότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας πολλών προβλημάτων. Ο τρόπος μέτρησης έγινε με βάση 250.000 απαντήσεις. Χρειάζεστε 20 λεπτά και ησυχία...

Υ.Γ.: η συσχέτιση Ι.Q. και κατηγορίας ανθρώπων είναι δικιά μου αυθαιρεσία.

5 σχόλια:

  1. Oπλίστηκα με θάρρος, έκλεισα τα papers (αύριο όλη μέρα ζυμώσεις), ήπια λίγο κρασί, κάπνισα δύο τσιγάρα και το αποτέλεσμα?

    you should be institutionized...

    πλάκα κάνω.Μου άρεσε το κονσεπτ του τεστ αν και δεν το αντιμετώπισα σοβαρά.

    Ανοίγεις κουβέντα δυνατή περι IQ.Θα επανέλθω αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ΄ αρχήν, σ΄ ευχαριστώ για τη πρωινή χιουμοριστική νότα.

    Ήμουν και είμαι πάντα πολύ διστακτική και καχύποπτη απέναντι σε κάθε κατηγοριοποίηση των ανθρώπων από αστρολογικά ζώδια σε τεστ IQ. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, βρήκα ενδιαφέρον τις νοητικές ικανότητες που το τεστ προσπαθεί να κεντρίσει και να αξιολογήσει: η ύπαρξη τους σ΄ έναν άνθρωπο είναι κριτήρια εξυπνάδας. Στο τρόπο αξιολόγησης (το τεστ!) κολλάω και΄γω! Π.χ. μπορείς να πεις τον ιθαγενή Aborigen βλάκα επειδή σίγουρα δεν θα τα πήγαινε καλά, ενώ μπορεί να επιζήσει σε συνθήκες όπου εμείς, με το δυτικό μυαλό μας, θα είχαμε πεθάνει προ πολλού; Θέλω να πω πως το τεστ αυτό μπορεί να μην ταιριάζει σ΄ όλους και επικίνδυνες αυθαιρεσίες μπορούν να γίνουν. Ο σκοπός μου ήταν να πάρουμε το θέμα ΙQ σαν παιχνίδι και ο κύριος στόχος μου ήταν να κάνω παραπομπή στο άρθρο σου που μου άρεσε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άτιμα όντα οι βιοαντιδραστήρες.
    Κατά αρχάς με κάνεις και κοκκινίζω και κατά δεύτερον με αφορμή το τεστ που προτείνεις πρέπει να σου πω ότι συμπλέουμε.Είναι παρα πολύ μεγάλος ο διάλογος και τα επιχειρήματα πολλά και από τις δύο πλευρές ενάντια και υπερ παρόμοιων τεστ.
    Αυτό που έχει αξία όμως είναι ότι το συγκεκριμένο δεν απαιτεί κάποιο γνωσιακό επίπεδο και έχει πολύ ενδιαφέρον.Ίσως θα πρέπει να τα βλέπουμε σαν παιχνίδια για αυτό τον κατεργάρυ μυ, το μυαλό μας.

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακαλώ. Σ ΄ ευχαριστώ για την έμπνευση... Ελπίζω να σου βελτίωσα τα στατιστικά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή