10/3/07

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΖΩΗ




Ποιος δεν έχει προσέξει τις κάμπιες (Thaumetopoea pityocampa) που απεικονίζονται στη φωτογραφία; Τις βρίσκουμε κυρίως στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Τρέφονται από πευκοβελόνες, με αποτέλεσμα να μειώνουν την ανάπτυξη του πεύκου ιδίως εάν είναι νέο, και να αυξάνουν την ευαισθησία του στις αρρώστιες και στα ξυλοφάγα έντομα. Όταν νοιώθουν ότι απειλούνται, οι κάμπιες εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικές τριχούλες που περιέχουν μια τοξίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο, σοβαρούς ερεθισμούς του ματιού και αλλεργικές αντιδράσεις.

Για να προστατεύονται από το χειμερινό κρύο, φτιάχνουν μεταξωτά κουκούλια σαν αποικίες, στην άκρη των κλαδιών που έχουν προσανατολισμό προς το νότο. Τρέφονται κυρίως την νύχτα, διασχίζοντας τις πλέξεις του κουκουλιού, σιγουρεύοντας την επιστροφή τους με ένα μεταξωτό νήμα που παράγουν συστηματικά κατά τις μετακινήσεις τους.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, κάθε αποικία αφήνει την φωλιά της και ξεκινάει μια διαδικασία ανεύρεσης ηλιόλουστου και μαλακού χώματος, προχωρώντας διαδοχικά η μια κάμπια πίσω από την άλλη και ακολουθώντας το νήμα που φτιάχνει η πρώτη κάμπια, η οποία πάντα είναι θηλυκιά . Κάθε ακολουθία μπορεί να περιέχει έως και μερικές εκατοντάδες κάμπιες. Μετά από 1-2 μέρες, μαζεύονται σε επιλεγμένο σημείο και μπαίνουν όχι πολύ βαθιά στο έδαφος (10–20 εκατοστά). Μετά από δυο εβδομάδες η κάθε κάμπια έχει φτιάξει το δικό της προσωπικό κουκούλι και αρχίζει η σταδιακή μεταμόρφωσή της σε χρυσαλίδα, διαδικασία που θα πάρει μερικούς μήνες έως και χρόνια. Τον Ιούλιο και Αύγουστο, οι χρυσαλίδες γίνονται πεταλούδες και βγαίνουν από το χώμα για να ζήσουν μια δυο μέρες μόνο. Πριν πεθάνουν, οι θηλυκές πεταλούδες θα προσελκύσουν τα αρσενικά μέσω μιας φερορμόνης και θα εναποθέσουν 70 με 300 αυγά σε ένα κλαδί πεύκου. Οι κάμπιες θα γεννηθούν μετά από 30-45 μέρες και ένας καινούργιος κύκλος θα αρχίσει.

http://www.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου