25/3/07

ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΑ ΖΩΥΦΙΑ

Dermatophagoides pteronyssinus
House_Dust_Mite.jpg
Πηγή

Τα ακάρεα είναι πολύ μικρά ζωάκια που ανήκουν στην οικογένεια των αραχνοειδών (με οχτώ πόδια). Υπάρχουν περίπου 45,000 είδη. Στην 400 εκατομμυρίων ετών ύπαρξη τους στη γη, έχουν αποικίσει πληθώρα μέρη ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες τους και λόγω του μεγέθους τους (μικρά έως μικροσκοπικά) περνούν συχνά απαρατήρητα. Αυτά που μας ενδιαφέρουν ζουν στο σπίτι και αρέσκονται στη ζέστη και στη υγρασία. Είναι μικροσκοπικά και τρέφονται από τα πιτυρώδη λέπια δηλαδή από τα μικρά κομματάκια δέρματος που χάνουμε καθημερινά. Αγαπούν ιδιαίτερα τα κρεβάτια, τις μοκέτες/ χαλιά και την σκόνη. Αναπαράγονται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα περιττώματα τους είναι δυνητικά αλλεργιογόνες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ακατάπαυστης καταρροής (ρινίτιδα) και/ η δυσκολίες στην αναπνοή (άσθμα).

5 σχόλια:

  1. έτσι είναι, είναι πολύ ενοχλητικά αυτά τα ζωύφια με την τερατώδη εμφάνιση, ιδιαίτερο σημείο επιμόλυνσης αποτελούν και τα στρώματα στα κρεβάτια μας. Γενικά όσοι είναι αλλεργικοί στη "σκόνη", ουσιαστικά ανφέρονται στα ακάρεα και τε περιττώματά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hello
    the only way to detaine them from walking all over us is to shower frequently, so simple and yet to greekman-kind so difficult
    keep up the good work
    Lila

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανατριχιαστικό να σκέφτεσαι ότι ζούμε με τέτοια "ζωάκια"΄, το άρθρο είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να διατηρούμε το σπίτι μας πιο καθαρό και κυρίως να ξεσκονίζουμε έτσι ώστε να μη 'χιονίζει' πάνω από τα επιπλά μας!!!
    Βασιλική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρατηρησα μερικα τετοια πανω στα πληκτρα του λαπτοπ μου μολις τωρα!! Πρεπει να εχει κι αλλα η θηκη η οποια ειναι μοκετοειδης!! Μονο ετσι εξηγειται!! Να κανω κατι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή